Як приготувати торт «Прага»

торт «Прага»

торт «Прага»Багатьом любителям солодкого знайомий торт під назвою «Прага». За часів Радянського Союзу цей чудовий десерт користувався неабиякою популярністю. Ви напевне гадаєте, що батьківщиною торта «Прага» є Чехія. Ви помиляєтесь. Насправді цю смакоту придумав та розробив талановитий шеф-кухар московського ресторану «Прага» Володимир Михайлович Ґуральник.

У середині минулого століття Володимир Ґуральник поїхав навчатися до чеських майстрів. Після повернення Володимир Михайлович і спік «Прагу». Легендарний кондитер є автором не тільки «Праги», але і більш ніж 30 оригінальних рецептів тортів та тістечок, в тому числі торта «Пташине молоко». Новинка швидко полюбилася користувачам. Але, незважаючи не те, що «Прагу» почали виготовляти усі фабрики країни, торт став дефіцитним і його можна було дістати хіба що по блату.

Господині намагалися випікати цей торт самотужки. І це чудово. Адже так на світ з’явилося чимало нових рецептів. Що тільки не додавали у торт наші мами та бабусі, щоб відварити той самий неповторний смак. Наприклад, обов’язковим інгредієнтом бісквіта була сметана, а крем робили з вершкового масла та згущеного какао. Проте рецепт справжньої «Праги» зовсім інакший.

Торт «Прага» класичний

Для тіста візьміть :
6 яєць;
115 г борошна;
25 г какао – порошку;
150 г цукру;
25 г какао-порошку;
40 г вершкового масла.

Для крему:
1 жовток;
20 г води;
200 г вершкового масла;
120 г згущеного молока;
10 г какао – порошку;
8 г ванільного цукру.

Для глазурі:
60 г шоколаду;
60 г вершкового масла;
100 г абрикосового повидла.

Спочатку приготуйте бісквіт. Збийте жовтки з половиною цукру до однорідної кремоподібної світлої маси. В іншій посудині збийте білки у густу піну. Білки слід збивати охолодженими з дрібкою солі. Додайте решту цукру і знову збите. З’єднайте обидві маси і ретельно перемішайте.

Покладіть просіяні борошно та какао. Знову перемішайте. Далі додайте розтоплене та охолоджене до 28-30 градусів вершкове масло. Все змішайте.

Виляйте тісто у форму, змащену маслом і присипаною борошном. Випікайте у духовці при температурі 200 градусів протягом 30 хвилин. Готовий бісквіт витягніть та залишіть на решітці при кімнатній температурі на 8 годин. До речі тут http://patelnya.com.ua/ можете знайти безліч рецептів.

Приготування крему.

Змішайте жовток та воду. Додайте згущене молоко. Змішайте. Все це треба нагріти на водяній бані, постійно поміщаючи,до тих пір, поки рідина не загусне і потім дайте їй охолонути.

Окремо з’єднайте масло та ванільний цукор. Поступово,частинами, змішайте масло з кремом, не перестаючи помішувати. В кінці додайте какао.

Бісквіт розріжте на три коржі і кожен перемастіть кремом. Зверху змастіть повидлом з абрикос (його можна замітити джемом чи рідким мармеладом).

Для глазурі розтопіть шматочки шоколаду з вершковим маслом на водяній бані і глазуруйте цією масою торт. Все ваш торт «Прага» готовий. Залишіть його на деякий час (краще на ніч),щоб він добре просочився кремом.