Наскільки «органічні» органічні продукти?

органічні продукти

органічні продуктиДля того щоб жити, ми харчуємося. Якісна їжа – запорука хорошого здоров’я. Сьогодні в магазинах люди купують неякісні, але смачні й привабливі продукти. У результаті їх уживання виникають проблеми зі здоров’ям. Що ж отримує більшість покупців? До складу такої «смакоти» часто входять різноманітні наповнювачі, канцерогени та харчові добавки. Ряд продуктів містить генетично-модифіковані організми (ГМО), вплив яких на людський організм ще до кінця не з’ясовано. На фоні всього цього з’явилися біомагазини, де продають так звані органічні продукти. Вони набагато дорожчі і доступні не для кожного покупця. Але чи дійсно біопродукти такі органічні й абсолютно корисні?

В Україні та і в світі мало хто зможе чітко та грамотно відповісти, що таке органічні продукти. За рахунок цього продавці «органіки» широко рекламують свою продукцію, приховуючи реальні властивості біопродуктів. Зазначимо, що в Україні нормативно-правова база щодо органічних продуктів, на жаль, ще поки не сформована.

Нещодавно інтернет-ресурс українських науковців www.labprice.ua розпочав публікацію серії статей про фальсифіковані ліки, «чудодійні» властивості води, харчування сучасного українця тощо. Статті підготовлені за сприяння української Науково-сервісної фірми «ОТАВА», що спеціалізується на проведенні унікальних хімічних та біохімічних аналізів.

З однієї із таких статей читач може дізнатися, наскільки органічними є органічні продукти.

Щоб не бути обманутим, варто проаналізувати сучасні реалії ринку органічних продуктів.

Чи не кожен продавець органіки стверджує, що біопродукти не містять хімікатів.

Насправді це не так. Продукти харчування, сертифіковані як органічні, вирощуються з використанням хімікатів, які дозволені переліком, затвердженим організаціями країн ЄС і Великої Британії. Так, не забороняється застосування пестицидів, що отримані з рослин, а також ряду неорганічних хімікатів, серед яких є доволі токсичні, які викликають отруєння мозку, шлунку, нирок тощо.

Американськими науковцями досліджено, що 25 % органічних продуктів харчування містять залишки пестицидів. У звіті Consumers Union Research Team Shows: Organic Foods Really DO Have Less Pesticides (за 2002 рік) ідеться про те, що вміст залишків пестицидів в органічних продуктах становить 30 % від їх вмісту у звичайних продуктах. Тобто в цілому хімікатів у біопродуктах може дещо й менше, проте, як правило, вони там є, і багато з них шкідливі для здоров’я.

Під час виробництва органічних продуктів використовується мінімальний обробіток ґрунту без перевертання пласта.

Насправді за часткової відмови від добрив і механічних методів боротьби з бур’янами суттєво збільшується використання пального, оскільки збільшується кількість проходів техніки полями, а значить, і кількість шкідливих викидів в атмосферу теж зростає.

В органічних продуктах харчування не використовуються харчові домішки.

Офіційно дозволено 16 харчових добавок, які можна додавати в біопродукти, а саме: E-200, E-236, E-260, E-270, E-280, E-330, E-306, E-470, E-551b, E-551c, E-558, E-559, E-560, E-561, E-562, E-599.

Органічні продукти значно корисніші для здоров’я, ніж звичайні.

Це твердження досить сумнівне, окрім того, продукти рослинного походження, органічно вирощені, мають більше шансів бути зараженими різними патогенними мікроорганізмами. Британський фонд здорового харчування (The British Nutrition Foundation) стверджує, що немає наукових фактів, які підтверджували б щонайменші переваги органічних продуктів над звичайними.

Дехто з дослідників зазначає, що за використання органічних методів виробництва вдалося суттєво збільшити врожаї в країнах із несприятливим для землегосподарства кліматом.

Це твердження має більш рекламний характер і не відповідає дійсності. У висновку дослідження Екологічної програми ООН (UNEP-UNCTAD Organic Agriculture and Food Securityin Africa (2008)) ідеться про те, що органічні методи землеробства дали змогу суттєво підвищити врожаї в Африці. Та пізніше з’ясувалося, що в огляді багато неорганічних господарств розглядалися як органічні, дані щодо врожаїв було сфальсифіковано, врожайність органічних культур завищено в рази внаслідок цитування одних і тих самих даних різними джерелами.

Тож можна зробити висновок, що органічні продукти не обов’язково кращі. І далеко не факт, що вони абсолютно «органічні». Не слід сліпо довіряти напису «органічний продукт». Потрібно звертатися до наукових лабораторій для проведення аналізу, що дає об’єктивну оцінку якості продукту та може підтвердити, наскільки органічним він є.

З повною версією статті «Наскільки «органічні» органічні продукти?» можна ознайомитися на ресурсі українських науковців www.labprice.ua.