“Не їж мене – я тобі ще в пригоді стану!”

Готуємо разом: смачно і корисноТак, правильно — це слова із казочки про золоту рибку. Тільки розповідатиму я не про те, як зловити магічну істоту і змусити її виконувати найпотаємніші бажання. А про те, як втриматись і не ловити… Розповім я про переваги вегетаріанства як здорового харчування і як способу життя.

Вегетаріанство — спосіб життя за якого людина відмовляється від вживання їжі, яку було отримано завдяки вбивству тварин. У деяких випадках прихильники вегетаріанства відмовляються від будь-якої їжі тваринного походження взагалі. Вегетаріанці відмовляються від вживання тваринного та пташиного м’яса, риби та морських продуктів тваринного походження. Гриби традиційно відносяться до вегетаріанських продуктів. Молочні продукти, яйця та мед є суперечливими продуктами. Матеріал наведений вище я знайшла у вікіпедії. Але для того, щоб краще зрозуміти суть цього явища, я вирішила поспілкуватись із людиною, яка відносить себе до вегетаріанців.

Світлані 18 років і вже 2 роки вона не вживає м”яса. Каже, що почуває себе пречудово. У вегетаріансті є маса плюсів. Найперше це те, що вживання виключно рослинної їжі приводить травну систему до нормального функціонування. Організм пурхає, як пташка, оскільки це постійна легкість і відчуття “тілесної” свободи. Іншим важливим плюсом є те, що тебе не мучить совість за вбиту тварину, бо ж ти не порушуєш Божих заповідей і не чиниш гріха. Світалана розповіла мені й про те, що жити одними лише рослинними продуктами не тільки приємно, а й корисно. Дієтологи, звісно, радять вживати м”ясо для нормального самопочуття. Але у рослинній їжі є багато вітамінів, вживання яких компенсує втрату енергетичної цінності, яку ми отримуємо із споживання м”ясних продуктів. Знаючи про неповноцінність свого раціону, вегетаріанці з метою компенсації вживають проросле зерно (джерело вітамінів групи В), включають в раціон люцерну, що містить гормоноподібна речовини, і попередники вітаміну D, вводять в раціон тофу (продукт ферментації сої, що містить вит В12), Приймають комплексні вітамінні препарати з мікроелементами. Не дарма ж вегетаріанство називають харчуванням для душі і здоров”я.

Щодо історії вегетаріанства, то його корені тягнуться із далекогої давнини, оскільки його проповідували такі відомі філософи Піфагор, Платон, Сенека. Існують окремі види і підвиди такого способу харчування:

1) сироїди (рослинна їжа без кулінарії)
2) суворе вегетаріанство (тільки рослинна їжа)
3) не строге вегетаріанство (допущення продуктів тваринного походження окрім м’яса тварин)
4) лактовегетаріанці (допускають молоко і молочні продукти)
5) лактоововегетаріанці (крім молока і продуктів з нього допускають ще і яйця).

Цікаво те, що сьогодні близько 1 млрд людей категорично відмовились від вживання м”яса. Не можна змушувати до такого харчування малих дітей, оскільки їхній організм ще не пристосований до змін, і зрозуміло те, що без молока їм не обійтись.

На сам кінець ознайомлю вас із цікавими статистичними даними:
від 90 до 97 відсотків випадків захворювань серця, що є причиною більш ніж половини смертей у США можна було запобігти вегетаріанської дієтою;
вегетаріанці здатні працювати в два-три рази довше, ніж ті хто харчується м’ясом, і до того ж вони в три рази швидше відновлюють свої сили;
англійський селянин Фом Парра дожив до 152 років, харчуючись тільки рослинною їжею. Вступив у другий шлюб у 120 років, мав сина, який помер в 127 років. Дізнавшись про таких довгожителів, Карл I запросив селянина до двору, де той одразу ж помер від вживання незвичної для нього їжі та вина.
Протягом всієї історії людства більшість людей харчувалося вегетаріанською їжею. Навіть у найбільш розвинених країнах історія масового споживання м”яса налічує не більше 100 років; фактично вона почалася з винаходу холодильника.

Отож, нехай кожен сам обирає свій шлях. Наостанок скажу, що шлях до серця чоловіка, який, як відомо, проходить через шлунок, не повинен обмежуватись в енергетичній цінності…

Ваша Ю.