А на лозі – грибок!

Виноградна лоза

Виноградна лоза Цієї пори усі виноградники варто обробити протигрибковими препаратами. Виноград уже давно став улюбленою культурою багатьох дачників. Нині він пішов у ріст, і чимало сортів вже зав’язали грона. Однак саме у липні на лозу «полюють» грибкові хвороби, які можуть знищити майже весь врожай.

Про те, як зарадити цьому, у розмові із кандидатом біологічних наук, працівником науково-дослідного Інституту землеробства Ігорем Дудою.

– Цього року врожай має бути чудовий, – каже Ігор Володимирович. – гадаю,що садівники збережуть не менше грон, ніж торік. Та це з умовою, що будуть вжиті заходи проти хвороб винограду.

Які з них є найпоширеніші?

– Найчастіше наші садівники мають справу із такими шкодочинними грибковими хворобами винограду, як мільдью та оїдіум. Якщо знизу на листках з’явилися білі плями слід зразу ж братися за обробку. Бо згодом ці плями зіллються, і виноград утратить усю листкову систему – листя передчасно опаде. Мільдью вражає і грона. Спори грибка проникають у середину ягоди, вона чорніє, засихає й опадає.

Оїдіум – це справжня борошниста роса. Це хвороба вражає здебільшого грона – у ягодах з’являються тріщини, крізь які видно зернятка. Хвороба розвивається швидко, і за якийсь час усі грона осипаються.

Які препарати варто застосовувати?

– Протигрибкових препаратів, які містять мідь, відомо чимало. Я раджу випробувати суп арен М. Він досить ефективний як проти мільдью, так і проти оїдіуму та сірої гнилі, які «окуповують» рослини трохи пізніше. Обробку – не більше як три рази – варто провести кожні 14 днів у сонячну безвітряну погоду.

А чи є стійкі до хвороб сорти винограду?

– Абсолютно стійких до хвороб сортів у природі не існує. Проте селекціонери вивели комплексно стійкі рослини. Серед технічних сортів чудово зарекомендувала себе лоза Левадійська чорна, яку вивели українські селекціонери.

Аліна Бутримко