«Київський торт» – солодка візитка столиці

Київський торт

Київський тортКожне місце на Землі має свої неповторні риси. Кожна країна, кожне місто має свою «родзинку», свою унікальну атмосферу – і особливо це стосується туристичних об’єктів. Людині завжди необхідне щось нове, незвичне, дивовижне – те, що чарує невловимою «іншістю» ритму життя, людей на вулицях, архітектурних форм та дрібних деталей, які дрібні тільки на перший погляд. Саме ці деталі – квіти на балконах, вивіски на крамницях, особливі страви – і створюють неповторність місця. Вони є тільки тут і більше ніде. В цьому їхня магія. Можна забрати частинку цієї магії з собою або подарувати комусь: для цього існують сувеніри, фотографії, листівки – речі, які допомагають нам здійснити уявну мандрівку до місць, які чимось нам важливі.

Які ж речі приховують у собі магію Києва? Без сумніву, їх безліч, але одним із перших на думку спадає «Київський торт». Цей заповітний сувенір ще з радянських часів прагнув привезти зі столиці України будь-який гість. А кияни їздили в інші міста із «Київським тортом» у подарунок. А й справді, чи не кожній людині приємно спробувати солодощі, які не купиш у будь-якому магазині і які є справді «фірмовими» та особливими.

Хто ж вигадав ці відомі ласощі, які стали солодкою візиткою столиці? Як це часто трапляється з геніальними винаходами, «Київський торт» з’явився на світ завдяки випадковості.

Це сталося в 1956 р. на фабриці ім. Карла Маркса. Одного разу кондитери, як зазвичай, підготували для бісквіту партію яєчного білка, але забули вчасно покласти її до холодильника. Щоб приховати недогляд колег, наступна зміна вирішила зробити торт із того, що вийшло. Побоюючись гніву керівництва, Костянтин Петренко, який був тоді начальником бісквітного цеху, і не здогадувався, що хрусткі коржі із затверділої піни з кремом невдовзі назвуть «Київським тортом».

Зараз у багатьох містах колишнього СРСР місцеві кондитери виробляють свої версії «Київського». Але солодкий символ Києва цінний ще й як «привезений», а не куплений у своєму місті.

Що ж потрібно знати гостям Києва і тим, хто хоче придбати комусь у подарунок справжній «Київський торт», а не місцеву видозмінену версію? Фабрика ім.К.Маркса, на якій вперше почали виготовляти ці ласощі, зараз входить до складу корпорації «ROSHEN» разом із фабриками, розташованими у Вінниці, Маріуполі та Кременчуці. І, до речі, «ROSHEN» транспортує «Київський торт» далеко не до всіх міст України, пояснюючи це тим, що торт має порівняно невеликий термін зберігання. Отож, вважається, що справжній «Київський торт» за оригінальною рецептурою виготовляє лише ця корпорація.

Ось такий він, «Київський торт» – чудовий подарунок і сувенір, який цілком виправдовує свою популярність (адже він дійсно неймовірно смачний!). Немає сумніву, що така чудова річ і теплі традиції, пов’язані з нею, існуватимуть ще дуже довго, нагадуючи всім поціновувачам солодощів (і не тільки їм) про неповторність української столиці.