Історія суші

Історія суші

Історія суші Суші – японська їжа, що зустрілася уперше ще в Лаосі, М’янмі, Таїланді в четвертому столітті до Різдва Христового. Людині треба було продовжити час зберігання риби, оскільки у неї не було можливості зберігати свіжу їжу постійно. Тому азіати засолювали блюдо – очищали рибу, патрали її, посипали сіллю, укладали її під бочку.

Потім між шарами риби прокладався рис, і починалося бродіння. Риба не гнила, а починала ферментуватися – її можна було з’їсти коли завгодно. Рис набував особливого, приємного смаку, але раніше його не їли, а просто викидали.

Ті суші, які готові запропонувати японські ресторани сьогодні, зовсім не схожі на те, що люди робили декілька віків тому. Сьогодні суші можуть подаватися з різними соусами, васабі, пропонують різні варіанти суші. Замовити суші і роли можна легко через сервіси по типу edaua з доставкою їжі.

Новим етапом в історії виготовлення суші став XVI століття. Рис, який раніше викидали, почали їсти разом з рибою. Суші як і раніше залишалися їжею простих людей, туди додавали інші морепродукти, овочі і деякі інші продукти.

У XIX столітті замість маринованих рибин стали додавати в суші сиру рибу – так суші стали більше схожі на сучасні. Втім, розміри у них були дуже великими – як правило, з кулак величиною. Для насичення досить було з’їсти 1-2 суші. Проте з часом порції зменшувалися.

У XX столітті японці стали поступово розселятися по всьому світу, приносячи суші в самі різні куточки нашої планети. І лише в останні десятиліття суші стали такими, які вони є – з сирими морепродуктами, вареним рисом, водоростями, васабі та іншими інгредієнтами.

Багато фахівців вважають, що майбутнє у сфері суші – не за стравами, які готують окремі кухарі, а за багатотисячними стандартизованими партіями, що випускаються на виробництві. Втім, і сьогодні поціновувачі японської кухні вважають за краще їсти смачні суші, виготовлені професійними майстрами кулінарії.